Be-Ge Lastbilar AB, MRF: ”Tuff prognos för tunga”

Försäljningen av tunga lastbilar gick bra 2023, jämfört med året innan så ökade försäljningen med dryga 20% och landade på 6 620 stycken. Men enligt ny bedömning så väntar det tuffare tider under 2024 för branschen.

– Vi har nu satt prognosen för 2024 till 5 600 registrerade tunga lastbilar, säger Tomas Engsund, ordförande i MRF Tunga Fordon. Vi hade såklart gärna sett samma utveckling som under året som gått men ett flertal faktorer i vår omvärld gör att vi sänker prognosen för i år.

Bland motiven till sänkningen hittar vi bland annat ett svagt konjunkturläge som främst påverkar bygg- och anläggningsbranschen som traditionellt är en viktig kundgrupp för tunga lastbilar. Dessutom kommer ränteläget vara relativt högt ett tag till.

Sedan får vi inte glömma att 2023 var ett extremt år där marknaden i princip var dopad av de leveransförseningar branschen led av i sviterna efter pandemin, fortsätter Tomas Engsund. 2024 ser vi en återgång till mer normala försäljningssiffror. Vi tror också att begagnatmarknaden kommer att öka i år vilket också påverkar försäljningen av nya lastbilar. Positivt är att leveranstider kommer förbättras när branschen hinner arbeta genom orderböckerna nu.

Elektrifieringen fortsätter stöta på hinder på den tunga marknaden, prognosen för tunga elfordon landar på en andel på 7% under 2024. Här finns det fortfarande många fartgupp i omställningen som måste ses över. Laddinfrastruktur för tunga fordon byggs inte ut i den takt branschen skulle vilja, dessutom är tillgången på lämpliga batterier för låg.

MRFs sektion för tunga fordon arbetar med branschspecifika frågor, ser över avtal och gör lönsamhetskalkyler. Vi håller utbildningar, bland annat tillsammans med Sveriges Åkeriföretag, samt juridikutbildningar inriktade på tunga fordon. Tillsammans med Lastfordonsgruppen har MRF varit med och utformat LFG21 som innebar nya leveransbestämmelser i lastbilsbranschen.

Läs mer på https://www.mrf.se/affarsomraden/tunga-fordon/

Källa

Vi ser att du använder Internet Explorer eller Edge som webbläsare. Delar av den här webbplatsen kommer därför inte visas på korrekt sätt. För bästa upplevelsen rekommenderar vi att du istället använder Google Chrome eller Mozilla Firefox.